Slakken en de longworm

Hoe longworm herkennen?

Longworminfecties kunnen een brede waaier van symptomen vertonen die gemakkelijk verward kunnen worden met andere ziektes.
Gelukkig kunnen de verbeterde detectiemethodes zoals bloedtesten en stalen van uitwerpselen steeds meer gevallen bevestigen.
De dierenarts kan testen uitvoeren of laten uitvoeren die kunnen helpen om vast te stellen of jouw hond besmet is met de longwormparasiet.

Er is een grote variatie aan symptomen mogelijk, van helemaal geen tot zelfs plotselinge sterfte.
Meest voorkomend zijn ademhalingsproblemen, zoals hoesten, kokhalzen, plotse vermoeidheid maar ook weinig eetlust.
Regelmatig worden ook bloedingen vastgesteld, zoals het blijven bloeden van kleine wondjes of bloedingen in het oogwit. Soms zijn er verlammingen of spasmen aanwezig.

Indien jouw hond 1 of meerdere van onderstaande symptomen vertoont, neem dan onmiddellijk contact op met een dierenarts.

Ademhalingsmoeilijkheden

- Hoesten
- Snel vermoeid
- Slechte bloedstolling
- Overmatig bloeden van zelfs een kleine wonde/snee
- Neusbloeding
- Oogbloeding
- Bloedarmoede (bleekheid rondom ogen en tandvlees)

Algemeen ziektebeeld

- Gewichtsverlies
- Weinig eetlust
- Braken
- Diarree

Veranderingen in gedrag

- Depressie
- Lethargie
- Beroerte (aanval)

Wat is de longworm?

De longworm (Angiostrongylus vasorum) is een parasiet die ernstige gezondheidsproblemen kan veroorzaken bij jouw hond en zelfs dodelijk kan zijn indien deze niet tijdig wordt gediagnosticeerd.

Volwassen longwormen leven in het rechterhart en de longslagaders van de hond en kunnen dodelijk zijn. Ze zijn langwerpig en rond en kunnen tot 2,5 cm lang worden.
De eieren en larven van deze worm migreren naar de longen, waar ze schade en ontstekingen veroorzaken aan de longbloedvaten en de longblaasjes.

Om die reden wordt het een longworm genoemd. De larven komen uiteindelijk met de stoelgang naar buiten maar ze zijn te klein om met het blote oog waar te nemen.
Doordat slakken de stoelgang opeten komen deze longwormlarven in de slak terecht en kunnen deze slakken jouw hond gaan besmetten.

Alle honden kunnen besmet raken, ongeacht hun ras of leeftijd, maar jongere honden lijken vatbaarder te zijn om de parasiet op te pikken. Men denkt dat het komt omdat jonge honden nieuwsgieriger zijn en dus makkelijker met slakken in contact komen.
Honden die erom bekend staan slakken te eten behoren ook tot de hogere risicogroep.

Honden bouwen geen weerstand/immuniteit op tegen deze ziekte en bijgevolg kunnen honden die al besmet geweest zijn, opnieuw besmet worden.

Er bestaan ook nog andere soorten longwormen (Crenosoma vulpis) die jouw hond kunnen infecteren. Indien je jezelf op welke manier dan ook zorgen maakt om jouw hond, vraag je dierenarts om advies.
Je dierenarts kent de voorgeschiedenis van jouw hond, kan het dier onderzoeken en kan testen laten uitvoeren om longworm vast te stellen.

Ook katten kunnen besmet worden met een longworm via slakken maar dat is niet dezelfde longworm als bij honden. Bij katten heet deze longworm Aelurostrongylus abstrusus.

Indien je denkt dat jouw kat mogelijks gelijkaardige symptomen vertoont als deze beschreven bij de hond (vooral hoesten en ademhalingsproblemen), neem dan zo snel mogelijk contact op met een dierenarts.

Voor zover bekend is de longworm (Angiostrongylus vasorum) niet besmettelijk voor de mens. Echter, honden en katten kunnen drager zijn van rondwormen die ziektes kunnen overdragen naar de mens. Let er dus goed op om de parasietenbestrijding bij jouw huisdier goed op te volgen.
Meer informatie over rondwormen en andere parasieten vind je op de website “bayerpetcare.nl”.

 

Indien je door het lezen van bovenstaande informatie jezelf zorgen maakt of indien je nog vragen hebt, aarzel niet om contact op te nemen met jouw dierenarts.

Levenscyclus

1. De volwassen wormen zijn terug te vinden in het hart en de longslagaders. De wormen leggen eitjes en de uitgekomen larven komen terecht in de luchtwegen en de longen.

2. De larven worden opgehoest en daarna ingeslikt en uitgescheiden via de uitwerpselen.

3. (Naakt)slakken nemen de larven op door in contact te komen met de uitwerpselen en vormen zo een potentiële bedreiging voor nieuwsgierige honden.

4. Kikkers kunnen ook deel uitmaken van de levenscyclus van de longworm.

5. Vossen zijn natuurlijke gastheren voor longwormen en zijn ook verantwoordelijk voor de verspreiding van de ziekte.

 

De ontwikkeling van de worm in de hond verloopt traag en duurt ongeveer 40 – 60 dagen (Elsheika et al. 2014). Dus een hond die bijvoorbeeld in juni een besmette slak opeet, zal pas in augustus symptomen kunnen beginnen vertonen.

 

 

Levenscyclus longworm

Film