Risicogebieden

Risicogebieden

De longworm is wereldwijd verspreid en komt overal in Europa1 voor, dus ook bij ons.
Besmette honden verspreiden de parasiet in de omgeving aangezien de larven van de longworm mee met de ontlasting gaan.

Slakken en naaktslakken die in contact komen met de uitwerpselen zullen geïnfecteerd geraken en zo de kans op het infecteren van andere honden verhogen.

Ook vossen kunnen besmet raken met de longworm en zijn ook verantwoordelijk voor de verspreiding van de longwormparasiet.

De longworm is een relatief ‘nieuwe’ parasiet in Nederland. Alhoewel hij al in 1853 werd beschreven in Frankrijk, is hij in Nederland voor het eerst vastgesteld in 20073. Sinds toen zijn er meer en meer meldingen van longworm en er zijn verschillende factoren die de verspreiding van de longworm bevorderen1,2 :

- verplaatsingen van honden door het land, bijv. aankoop bij een fokker, op vakantie
- vossen zijn in hoge mate besmet, verspreiden de ziekte en vormen een bron van besmetting voor honden. Vooral in en rond de steden kan het aantal vossen hoog oplopen.
- opwarming van de aarde zorgt ervoor dat het aantal slakken toeneemt en ze langer actief zijn tijdens het jaar.

Vraag advies aan uw dierenarts.

Momenteel kan je gevallen vrijblijvend melden op het algemeen nummer van Bayer (+31 297 280 480), of via e-mail: longworm@bayer.com. Deze meldingen worden anoniem verwerkt in een kaart, die ons en de dierenartsen helpt om een beter zicht te krijgen over de risicogebieden in Nederland.

 

1Elsheikha H.M. et al (2014), Recent advantages in the epidemiology, clinical and diagnostic features and control of canine cardio-pulmonary angiostrongylosis, Veterinary Research, 45:92
2Traversa D. et al (2010) Canine and feline cardiopulmonary parasitic nematodes in Europe: emerging and underestimated, Parasites & Vectors, 3:62
3Van Doorn D.C.K. et al. (2009) Autochtonous Angiostrongylus vasorum infection in dogs in The Netherlands, Veterinary Parasitology, 162:163-166